TY - JOUR
T1 - Defining Spatial Conservation Priorities for the Andean Condor (Vultur gryphus)
AU - Wallace, Robert B.
AU - Reinaga, Ariel
AU - Piland, Natalia
AU - Piana, Renzo
AU - Vargas, F. Hernán
AU - Zegarra, Rosa Elena
AU - Alvarado, Sergio
AU - Kohn, Sebastián
AU - Lambertucci, Sergio A.
AU - Alarcón, Pablo
AU - Méndez, Diego
AU - Sáenz-Jiménez, Fausto
AU - Ciri, Francisco
AU - Álvarez, José
AU - Angulo, Fernando
AU - Astore, Vanesa
AU - Cisneros, Jannet
AU - Gálvez-Durand, Jessica
AU - Vento, Rosa
AU - Cóndor, Celeste
AU - Escobar, Víctor
AU - Funes, Martín
AU - Kusch, Alejandro
AU - Naveda-Rodríguez, Adrián
AU - Silva, Claudia
AU - Zapata-Ríos, Galo
AU - Gargiulo, Carolina
AU - Gordillo, Sandra
AU - Heredia, Javier
AU - Morales, Rubén
AU - More, Alexander
AU - Oehler, David
AU - Ospina-Herrera, Oscar
AU - Ortega, Andrés
AU - Otero, José Antonio
AU - Silva, Carlos
AU - Wiemeyer, Guillermo
AU - Zurita, Lorena
N1 - Publisher Copyright:
© 2022 The Raptor Research Foundation, Inc.
PY - 2022/2/28
Y1 - 2022/2/28
N2 - The Andean Condor (Vultur gryphus) is a culturally iconic wildlife symbol for the South American Andes, but is naturally found at very low population densities, and is increasingly threatened. Using the Range Wide Priority Setting methodology, we (a group of 38 Andean Condor experts) updated the Andean Condor historical range (3,230,061 km2), systematized 9998 Andean Condor distribution points across the range, and identified geographic areas for which there was expert knowledge (66%), including areas where Andean Condors no longer occur (7%), and geographic areas where condors are believed to range, but for which there was not expert knowledge about condor presence (34%). To prioritize conservation action into the future and identify existing Andean Condor population strongholds, we used expert knowledge to identify 21 of the most important areas for the conservation of the species (i.e., Andean Condor Conservation Units [ACCUs]) that cover 37% of the revised historical range, and range in size from 837 km2 to 298,951 km2. In general, ACCUs were relatively small in the northern portion of the range in Venezuela, Colombia, Ecuador, and northern Peru, and significantly larger in the central and southern portion of the range in Peru, Bolivia, Chile, and Argentina, reflecting the reduced and narrower historical range in the northern portion of the range, as well as increased threats. Andean Condors can fly extremely long distances and so the populations of many neighboring ACCUs are probably still functionally connected, although this situation also underlines the need for integrated and large-scale conservation efforts for this species. As a function of the Range Wide Priority Setting results, we make recommendations to ensure population connectivity into the future and engage a wide range of actors in Andean Condor conservation efforts.
AB - The Andean Condor (Vultur gryphus) is a culturally iconic wildlife symbol for the South American Andes, but is naturally found at very low population densities, and is increasingly threatened. Using the Range Wide Priority Setting methodology, we (a group of 38 Andean Condor experts) updated the Andean Condor historical range (3,230,061 km2), systematized 9998 Andean Condor distribution points across the range, and identified geographic areas for which there was expert knowledge (66%), including areas where Andean Condors no longer occur (7%), and geographic areas where condors are believed to range, but for which there was not expert knowledge about condor presence (34%). To prioritize conservation action into the future and identify existing Andean Condor population strongholds, we used expert knowledge to identify 21 of the most important areas for the conservation of the species (i.e., Andean Condor Conservation Units [ACCUs]) that cover 37% of the revised historical range, and range in size from 837 km2 to 298,951 km2. In general, ACCUs were relatively small in the northern portion of the range in Venezuela, Colombia, Ecuador, and northern Peru, and significantly larger in the central and southern portion of the range in Peru, Bolivia, Chile, and Argentina, reflecting the reduced and narrower historical range in the northern portion of the range, as well as increased threats. Andean Condors can fly extremely long distances and so the populations of many neighboring ACCUs are probably still functionally connected, although this situation also underlines the need for integrated and large-scale conservation efforts for this species. As a function of the Range Wide Priority Setting results, we make recommendations to ensure population connectivity into the future and engage a wide range of actors in Andean Condor conservation efforts.
KW - Andean Condor
KW - Conservation
KW - Range Wide Priority Setting
KW - Vultur gryphus
UR - https://www.scopus.com/pages/publications/85126020881
UR - https://www.scopus.com/pages/publications/85126020881#tab=citedBy
U2 - 10.3356/JRR-20-59
DO - 10.3356/JRR-20-59
M3 - Article
AN - SCOPUS:85126020881
SN - 0892-1016
VL - 56
SP - 1
EP - 16
JO - Journal of Raptor Research
JF - Journal of Raptor Research
IS - 1
ER -